گال دم در فرهنگ اصیل مازنی و طبری و از لحاظ لغت بدین معناست اغلب درگویش مازندرانی برای تشبیه حالت دم حیوانات از واژه گال استفاده میشود وگال به معنای پیچ خوردن و یاچرخش به بالا دم حیوانات معنی می دهد گال دم وسیله ای است که دامداران و گله داران در زمان کوچ تابستانه دام ها و احشام خود به مراتع بالا دست و محصولاتی که در این زمان تولید میشود، جهت اندازه گیری و شمارش حجم شیر و محصولات لبنی تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد،در زمان کوچ ییلاقی تابستانه دام ها چند دام دار که دارای گله های گوسفند و بز می باشند با همکاری یک دیگر در مراتع کوهستانی اقدام به ساخت کلبه یا به زبان مازندرانی(کیمه) می نمایند و در آن و به طور مشترک و با تعدادی چوپان به چرا دادن گله های گوسفند و بز می پردازند در این هنگام زمان دوشیدن شیر حاصل از دام ها این شیرها جمع آوری شده و به صورت مشترک توسط متصدی تولید محصولات حاصل از شیر که در گویش تبری و مازندرانی به آن فرد (سره مرد )گفته می شود به محصولات لبنی از قبیل دوغ ماست کره و پنیر تبدیل می گردد و در روزی مشخص به نام (ده دوش )با استفاده از گال دم مقدار شیر هر یک از دامداران اندازه گیری می گردد و طبق مقدار شیر اندازه گیری شده با استفاده از ظرف چوبی (گال دم) به هر گله دار مقدار پنیر و کره و شیر و دوغ و ماست تولیدی در زمان کوچ تابستانه تعلق می گیرد .
گال دم به طور کلی یک ظرف چوبی دست ساز می باشد که توسط چوپانان برای اندازه گیری شیر مورد استفاده قرار می گیرد.
پایان پیام
صادق ابراهیم زاده
درباره این سایت